- Ελληνικά
- English
Η αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι γνωστό ότι παράγει άριστα αποτελέσματα, ωστόσο μερικοί ασθενείς δεν επιστρέφουν στο προ της κάκωσης επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας. Έχουν δημοσιευτεί πολλά στοιχεία στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από ανακατασκευή του προσθίου χιαστού συνδέσμου και της αστάθειας του ώμου, αλλά έως σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από ποιοτικές μελέτες σε ασθενείς με ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης.
Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη οι συγγραφείς προσπάθησαν να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση για επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα μετά από αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου λόγω μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.
Έγινε επικοινωνία με ποιοτικές και ημιδομημένες συνεντεύξεις με ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Όλοι είχαν πριν από τον τραυματισμό συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και ένα ελάχιστο διάστημα δύο ετών παρακολούθησης χωρίς επανάληψη της χειρουργικής επέμβασης. Στη συνέχεια, έγινε ποιοτική ανάλυση προκειμένου να εξαχθούν κωδικοί, κατηγορίες και θέματα. Αποκτήθηκε, επίσης, μία εκτίμηση των αθλητικών δραστηριοτήτων πριν και μετά τον τραυματισμό ανά τύπο, επίπεδο συμμετοχής και συχνότητας μαζί με την αναφερόμενη από τον ασθενή λειτουργικότητα του ισχίου. επίσης, καταγράφηκαν οι κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου Modified Harris Hip Score, International Hip Outcome Tool, Hip Outcome Score-sports-specific subscale.
Συνολικά πάρθηκε συνέντευξη από 23 ασθενείς προκειμένου να αποκαλυφθούν τα θέματα της επιστροφής και της εσωτερικής κινητοποίησης, της εξωτερικής ενθάρρυνσης και της επαναφοράς των προσδοκιών ως τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση του ασθενή για να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα πριν από τον τραυματισμό. Οι υποκειμενικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών οι οποίοι επέστρεψαν και αυτών που δεν επέστρεψαν στην αθλητική δραστηριότητα.
Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αυτο-κινητοποίηση, η αύξηση της ηλικίας, ο πόνος, η ενθάρρυνση από τους άλλους και η προσαρμογή στους φυσικούς περιορισμούς μπορούν πολύ έντονα να επιδράσουν στην απόφαση του ασθενή να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα μετά από αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου. Οι ενδογενείς μηχανισμοί από την πλευρά του ασθενή μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της πορείας και της επικείμενης βοήθειας στη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενή.
Πηγή: “Orthopaedic Journal of Sports Medicine”, Νοέμβριος 2016
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].