Επιστροφή

Ενημέρωση

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της σύγχρονης ιατρικής βιβλιογραφίας μέσα από τα κυριότερα άρθρα επιλεγμένα από τον Δρ Αλέξανδρο Τζαβέα.
Επιλέξτε την σχετική ομάδα άρθρων ανάλογα αν είστε γιατρός ή ασθενής.

Η υπερηχογραφική γωνία άλφα σε χορευτές μπαλέτου

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί ένα συνηθισμένο ανατομικό εύρημα σε χορευτές μπαλέτου.  Η μορφολογία τύπου cam και η αυξημένη γωνία άλφα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για πόνο στο ισχίο.  

Παραδοσιακά η γωνία άλφα μετριέται με πλάγιες ακτινογραφίες, είτε με λοξές εγκάρσιες τομές στη μαγνητική τομογραφία.  Πρόσφατα έχει ξεκινήσει η εκτίμηση της γωνίας  και με την υπερηχογραφική μέθοδο.  

Υπερηχοτομογραφία και καθοδηγούμενη έγχυση στο ισχίο στη διάγνωση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρουσιάζονται με άτυπη συμπτωματολογία από το ισχίο.  Σε αυτούς υπάρχει η ανάγκη της διαφοροποίησης της αιτιολογίας των συμπτωμάτων, δηλαδή αν αυτά προέρχονται τελικά από το ισχίο, λόγω μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, ή από άλλες ανατομικές περιοχές (οσφυϊκή δισκοκήλη, μυϊκές θλάσεις κ.τ.λ.).

Η επιβίωση του ισχίου μετά από αρθροσκόπηση για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) έχουν σημαντικό κέρδος μετά από αρθροσκόπηση όσον αφορά τη βελτίωση των συμπτωμάτων.  Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς τελικά θα υποβληθούν σε πρώιμη χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου λόγω επίμονων συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια της κακής πρόγνωσης σε αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα. 

Σελίδες

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].