Ισχιομηριαία πρόσκρουση (ischiofemoral impingement): μία προσφάτως περιγραφείσα παθολογική οντότητα, υπεύθυνη για χρόνιο πόνο στο ισχίο | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ισχιομηριαία πρόσκρουση (ischiofemoral impingement): μία προσφάτως περιγραφείσα παθολογική οντότητα, υπεύθυνη για χρόνιο πόνο στο ισχίο

Αυξημένο σήμα (κίτρινο βέλος) στην περιοχή μεταξύ του ισχιακού κυρτώματος και του ελάσσονα τροχαντήρα του μηριαίου: η ισχιομηριαία πρόσκρουση έχει προκαλέσει τη χρόνια φλεγμονή των μαλακών μορίων του χώρου αυτού, που κυρίως καταλαμβάνεται από τον τετράγωνο μηριαίο μυ.

Η ισχιομηριαία πρόσκρουση ή προστριβή (ischiofemoral impingement) είναι μία σχετικά πρόσφατα περιγραφείσα κλινική οντότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ισχίο και ανωμαλίες στον τετράγωνο μηριαίο μυ. Αν και αναφέρθηκε αρκετά παλιά -το 1977 από τον Johnson- σε ασθενείς με ολική αρθροπλαστική ισχίου, μόνο πρόσφατα έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για χρόνιο πόνο στο ισχίο σε ασθενείς με κατά τα άλλα φυσιολογικό ισχίο. Η ισχιομηριαία πρόσκρουση ουσιαστικά προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη προστριβή ή την πρόσκρουση των μαλακών μορίων της περιοχής μεταξύ του ελάσσονα τροχαντήρα του μηριαίου και του ισχιακού κλάδου, που έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο αλλά και τη συμπίεση του τετράγωνου μηριαίου μυ, ο οποίος καταλαμβάνει τον χώρο αυτόν φυσιολογικά.

Η πρόσκρουση αυτή έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς στους οποίους η απόσταση των δύο αυτών οστικών δομών είναι μειωμένη, περίπου 13 χιλιοστά, συν-πλην πέντε χιλιοστά, σε αντίθεση με τη φυσιολογική απόσταση που θεωρείται να βρίσκεται στα 20 περίπου χιλιοστά. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως παρουσιάζουν χρόνιο πόνο στο ριζομήριο είτε οπίσθιο πόνο στον γλουτό, ο οποίος μπορεί να αντανακλάται περιφερικά και χωρίς να υπάρχει ιστορικό προηγούμενης οξείας κάκωσης. Ο Johnson στο άρθρο του το 1977 περιέγραψε την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων από έναν συνδυασμό κινήσεων έκτασης, προσαγωγής και εξωτερικής στροφής του ισχίου. Έχει επίσης αναφερθεί ότι προβλήματα στον θύλακο του λαγονοψοΐτη, καθώς επίσης και κακώσεις των οπισθίων μηριαίων μπορεί να συνυπάρχουν με την παθολογική αυτή οντότητα και να αποτελούν μέρος της παθολογίας της ισχιομηριαίας πρόσκρουσης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].