Η χρήση της αρθροσκόπησης ισχίου και η επίπτωση της μετατροπής σε ολική αρθροπλαστική: μία ανάλυση βασισμένη στο γενικό πληθυσμό | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η χρήση της αρθροσκόπησης ισχίου και η επίπτωση της μετατροπής σε ολική αρθροπλαστική: μία ανάλυση βασισμένη στο γενικό πληθυσμό

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στοιχεία του γενικού πληθυσμού, προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό της πραγματοποίησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, μέσα σε δύο χρόνια, μετά από αρθροσκόπηση ισχίου, και να εκτιμηθεί η επίδραση της ηλικίας, της αρθρίτιδας και της παχυσαρκίας στη διενέργεια της επέμβασης αυτής.

Χρησιμοποιήθηκαν βάσεις δεδομένων από τις Αμερικάνικες πολιτείες της Καλιφόρνια και Φλόριντα, από το 2005 έως το 2012. Οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου παρακολουθήθηκαν για επικείμενη πρωτογενή ολική αρθροπλαστική ισχίου μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Αποκλείστηκαν οι ασθενείς εκτός των πολιτειών αυτών και με μικρότερη από δύο έτη παρακολούθηση. Έγινε πολυπαραγοντική ανάλυση, η οποία ανίχνευσε τους κινδύνους για επικείμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου μετά από αρθροσκόπηση.

Ταυτοποιήθηκαν 7.351 ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου με παρακολούθηση δύο ετών. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 43,9 ± 13,7 έτη, ενώ το 58,8% αυτών ήταν γυναίκες. Συνολικά το 11,7% υπεβλήθη σε ολική αρθροπλαστική ισχίου μέσα στα δύο χρόνια. Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο σε ασθενείς νεότερους των 40 ετών και υψηλότερο σε ασθενείς ηλικίας 60 έως 69 ετών. Επίσης, διαπιστώθηκε ένας αυξημένος κίνδυνος για ολική αρθροπλαστική ισχίου σε μεγαλύτερους ασθενείς και σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή παχυσαρκία, κατά το χρόνο της αρθροσκόπησης ισχίου. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε κέντρα με υψηλό όγκο αρθροσκοπήσεων ισχίου, είχαν χαμηλότερο ποσοστό μετατροπής σε ολική αρθροπλαστική, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε κέντρα χαμηλού όγκου.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου πραγματοποιείται σε ασθενείς διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσης ηλικίας, αλλά και ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό μετατροπής της επέμβασης σε ολική αρθροπλαστική, και το ίδιο συμβαίνει και στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή παχυσαρκία.

Πηγή: Arthroscopy, The Journal Of Arthroscopic And Related Surgery, Απρίλιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].