- Ελληνικά
- English
Μία νέα μελέτη δίνει φως στο ερώτημα της αποτελεσματικότητας της χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας σε αθλητές που πάσχουν από σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (femoroacetabular impingement). Η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα σε τέτοιους ασθενείς αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό θέμα, καθώς πάντα θα πρέπει να εκτιμάται ο τύπος της αθλητικής δραστηριότητας, το επίπεδο του αθλητή (επαγγελματικό ή αναψυχής), το επίπεδο της δραστηριότητας στο οποίο επέστρεψε ο συγκεκριμένος αθλητής, και οι συγκεκριμένες παθολογικές βλάβες που υπήρχαν στο ισχίο του.
Η συντηρητική αντιμετώπιση παραμένει η πρώτη γραμμή θεραπείας σε τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ένα ποσοστό τέτοιων αθλητών μπορούν τελικά να αντιμετωπιστούν με αυτήν. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αθλητών με σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες τύπου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ή και συνοδές βλάβες, όπως ρήξη επιχειλίου χόνδρου ή ρήξη του αρθρικού χόνδρου, δεν μπορούν δυστυχώς να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και οι ασθενείς καταφεύγουν στην αρθροσκοπική θεραπεία.
Στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι οι αθλητές με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης που αντιμετωπίστηκαν με συντηρητικές μεθόδους είχαν χαμηλό ποσοστό επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα. Η χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένης και της αρθροσκόπησης ισχίου, έδειξε ότι προσφέρει ένα υψηλό ποσοστό επιστροφής στο άθλημα σε ποσοστό 87 έως 93% συνολικά. Το ποσοστό επιστροφής στο ίδιο επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας, σε δραστηριότητα με μεγάλο ανταγωνισμό, κυμαίνεται από 55 έως 83%.
Συνολικά φάνηκε ότι η χειρουργική θεραπεία προσφέρει υψηλά ποσοστά επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα, αλλά και στη λειτουργική επίδοση των αθλητών.
Πηγή: Current Review of Musculoskeletal Medicine, Μάρτιος 2020
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].