- Ελληνικά
- English
Η υπακάνθια πρόσκρουση (subspinous impingement) της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας επί της συμβολής κεφαλής-αυχένα του μηριαίου είναι μία όλο και περισσότερο αναγνωρισμένη αιτία πρόσκρουσης στο ισχίο. Στο παρελθόν έχει προταθεί ένα σύστημα ταξινόμησης της μορφολογίας της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας που συσχετίζεται με μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης και μπορεί να προδιαθέτει τους ασθενείς στην υπακάνθια πρόσκρουση του ισχίου.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εξέταση της μορφολογικής κατανομής των τύπων της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας σε ασθενείς με και χωρίς διαγνωσμένη πρόσκρουση του ισχίου και να συσχετίσει τη μορφολογία αυτή με τα διεγχειρητικά ευρήματα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Δημιουργήθηκε τρισδιάστατη ανακατασκευή εικόνας από αξονική τομογραφία λεκάνης σε ένα δείγμα 449 ισχίων σε ασθενείς χωρίς ιστορικό πόνου στο ισχίο ή πρόσκρουσης του ισχίου και σε 59 ισχία με διαγνωσμένη πρόσκρουση στο ισχίο. Τρεις τυφλοί κριτές ταξινόμησαν την πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα για κάθε τύπο ισχίου δύο φορές. Η μορφολογική κατανομή μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ασθενών συγκρίθηκε και συσχετίστηκε με την ηλικία, το φύλο και την προσβεβλημένη πλευρά. Μέσα στην συμπτωματική κοόρτη, η μορφολογία της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας συγκρίθηκε με τη διεγχειρητική εκτίμηση της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας με χαμηλή θέση.
Η μορφολογική κατανομή μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ασθενών ήταν παρόμοια με το 75% των ασθενών στην ασυμπτωματική ομάδα και το 80% αυτών στην συμπτωματική ομάδα να έχουν τύπου 2 ή 3 πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην εκτιμώμενη ταξινόμηση του τύπου μεταξύ των ομάδων. Στη συμπτωματική ομάδα δεν υπήρξε κανένας σημαντικός συσχετισμός μεταξύ της εκτίμησης του χειρουργού για την κατώτερη θέση της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας και της τύπου 2 ή 3 ακτινολογικής ταξινόμησης.
Τα ευρήματα αυτά προτείνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με μορφολογία πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας συσχετισμένη με υπακάνθια πρόσκρουση είναι στην πραγματικότητα ασυμπτωματικό. Έτσι, η υπάρχουσα ακτινολογική ταξινόμηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κλινική λήψη απόφασης.
Πηγή: “American Journal of Sports Medicine”, Δεκέμβριος 2016
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].