- Ελληνικά
- English
Οι ενδείξεις της χειρουργικής διάσωσης του ισχίου (hip preservation surgery) έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν τη θεραπεία για παθολογία του ισχίου στους μεγαλύτερους ενήλικες. Ενώ αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της αρθροσκόπησης ισχίου για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, δεν υπάρχει ανασκόπηση των αποτελεσμάτων για τους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της αρθροσκόπησης ισχίου σε μεγαλύτερους ενήλικες και η ταυτοποίηση των παραγόντων που σχετίζονται με την αποτυχία της θεραπείας.
Διεξήχθη εκτενής έρευνα στις βάσεις δεδομένων PubMed, Embase και την Cochrane Library τον Μάρτιο του 2016 για μελέτες αναφερόμενες στα αποτελέσματα της πρωτογενούς αρθροσκόπησης ισχίου σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας των 40 ετών. Η συμπερίληψη στην ανασκόπηση βασίστηκε στην ηλικία, στο αναφερόμενο από τον ασθενή αποτέλεσμα και τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν οκτώ μελέτες με 401 ασθενείς, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) ή ρήξη του επιχειλίου χόνδρου. Επτά από τις οκτώ μελέτες ανέφεραν ευνοϊκά αποτελέσματα και σημαντική μετεγχειρητική βελτίωση από τη χειρουργική επέμβαση. Οι συμπεριληφθείσες μελέτες έδειξαν μία τάση προς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με ένα αυξανόμενο ποσοστό της διόρθωσης του επιχειλίου χόνδρου σε σχέση με τον μεμονωμένο καθαρισμό του (debridement). Το ποσοστό επιπλοκών ήταν συγκρίσιμο με αυτό προηγούμενων αναφορών που σχετίζονταν με νέους ασθενείς. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό επανεγχείρησης ήταν 20,8%. Η μετατροπή σε αρθροπλαστική ισχίου είχε εύρος από 0% έως 30% με ένα συνολικό ποσοστό μετατροπής του 18,5% σε ένα μέσο χρονικό διάστημα 17,5 μηνών μετά την αρθροσκόπηση. Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για την μετατροπή σε αρθροπλαστική ήταν η χαμηλή μετεγχειρητική βαθμολογία και η προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα.
Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τις ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου και τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν σημαντικές υποκείμενες εκφυλιστικές βλάβες. Ωστόσο, στον πληθυσμό αυτόν, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που τελικά θα απαιτήσει αρθροπλαστική ισχίου. Τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν από τον τύπο της θεραπείας. Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον υψηλής ποιότητας μελετών προκειμένου να κατανοηθεί πώς οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Πηγή: “American Journal of Sports Medicine”, Οκτώβριος 2016
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].