- Ελληνικά
- English
ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΈΝΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 120 ΙΣΧΊΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΣΤΕΡΕΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Η άσηπτη χαλάρωση που προκαλείται από την περιπροθετική οστεόλυση αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Τα ράκη (debris) που δημιουργούνται από την τεχνητή άρθρωση αποτελούν το στοιχείο-κλειδί στην πολυπαραγοντική παθογένεση της οστεόλυσης. Συνεπώς, οι προσπάθειες της βιομηχανίας για την εξέλιξη της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου έχουν εστιάσει στη βελτίωση των χαρακτηριστικών των αρθρούμενων επιφανειών, ώστε να επιβραδυνθεί η φθορά.
Σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό The Bone and Joint Journal, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, γίνεται αναφορά των αποτελεσμάτων πενταετίας σε μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ακτινοστερεομετρική ανάλυση, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση της επιφάνειας του οξειδωμένου ζιρκονίου στο πολυαιθυλένιο in vivo.
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 120 ασθενείς, 85 γυναίκες και 35 άντρες με μία μέση ηλικία 70 ετών, οι οποίοι προγραμματίστηκαν για πρωτογενή ολική αρθροπλαστική ισχίου και τυχαιοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες μελέτης. Οι ασθενείς ήταν τυφλοί στη μελέτη και σε αυτούς χρησιμοποιήθηκε είτε συμβατικό πολυαιθυλένιο είτε πολυαιθυλένιο υψηλής διακλάδωσης (cross-linked) ταυτόσημου σχεδιασμού. Στη μηριαία πλευρά, στους ασθενείς χρησιμοποιήθηκε μηριαία κεφαλή 28 χιλιοστών, η οποία ήταν είτε κοβαλτίου-χρωμίου είτε οξειδωμένου ζιρκονίου.
Η φθορά των αρθρούμενων επιφανειών μετρήθηκε με ακτινοστερεομετρικές εξετάσεις στα πέντε έτη, ενώ το κλινικό αποτέλεσμα μετρήθηκε με τη χρήση της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου Harris.
Δεν υπήρχε διαφορά στη φθορά του πολυαιθυλενίου μεταξύ των δύο υλικών μηριαίας κεφαλής στη χρήση και των δύο τύπων κυπελίου κοτύλης. Κατά τη σύγκριση όμως των δύο τύπων πολυαιθυλενίου υπήρχε μια στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ του πολυαιθυλενίου υψηλής διακλάδωσης, άσχετα με τον τύπο της κεφαλής που χρησιμοποιήθηκε. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα υπέρ του οξειδίου του ζιρκονίου σε σχέση με την κεφαλή χρωμίου-κοβαλτίου, όσον αφορά στη φθορά του πολυαιθυλενίου και στην παρακολούθηση πέντε ετών. Τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα, τα οποία έχουν δείξει κατά το παρελθόν μειωμένο βαθμό φθοράς με τις μηριαίες κεφαλές οξειδίου του ζιρκονίου. Ωστόσο, ενδυναμώνουν τα τεκμήρια για την καλύτερη αντοχή του πολυαιθυλενίου υψηλής διακλάδωσης.
Πηγή: BJJ, Νοέμβριος 2015
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].