- Ελληνικά
- English
Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Arthroscopy παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σε μία σειρά ασθενών που έπασχαν από το σύνδρομο Ehlers-Danlos και με υπερελαστικότητα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου λόγω επίμονου πόνου και αυξημένης υπερελαστικότητας του θυλάκου.
Πραγματοποιήθηκε μία αναδρομική ανασκόπηση 16 ασθενών με επιβεβαιωμένο σύνδρομο Ehlers-Danlos τύπου υπερελαστικότητας, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για συνεχόμενο πόνο και υπερελαστικότητα του θυλάκου. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα τύπου αστάθειας και πόνου, και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης παρατηρούνταν εύκολη διάσταση του ισχίου κατά την έλξη και επίσης ένας χαίνων θύλακος. Σε κανέναν ασθενή δεν παρατηρήθηκε οστικής μορφής δυσπλασία του ισχίου και κανένας δεν είχε εμφανίσει κατά το παρελθόν εξάρθρημα. Τα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά με τις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου Harris, SF12 και VAS για τον πόνο.
Παρατηρήθηκαν στοιχεία συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης σε 15 ισχία. Το 16ο ισχίο εμφάνιζε αστάθεια με ένα θετικό πρόσθιο τεστ πρόσκρουσης και ήταν πολύ εύκολα διατατό, εμφάνιζε ρήξη του επιχειλίου χόνδρου και ένα χαίνων θύλακο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ο μέσος χρόνος επανεξέτασης ήταν 44,61 μήνες. Η μέση γωνία κέντρου-παρυφής ήταν 31,8, ενώ η μέση γωνία Tonnis ήταν 3,6. Η μέση απόκλιση του μηριαίου μετρήθηκε σε αξονική τομογραφία και ήταν 19,2°. Από όλα τα ισχία, τα 13 υποβλήθηκαν σε πρωτογενή αρθροσκόπηση, ενώ τα τρία σε αναθεωρητική. Σε όλα τα ισχία, κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ισχίου, έγινε μία διά των πυλών θυλακοτομή μόνο, και αρθροσκοπική πτύχωση του θυλάκου. Πραγματοποιήθηκαν 13 επιδιορθώσεις του επιχειλίου χόνδρου. Δύο καθαρισμοί (debridements) του επιχειλίου χόνδρου. Οκτώ αφαιρέσεις του οστέινου δακτυλίου της κοτύλης. 15 αφαιρέσεις της βλάβης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, δύο τενοτομές του λαγονοψοϊτη και, σε μία περίπτωση, έγιναν μικροκατάγματα. Παρατηρήθηκε μία βελτιωμένη σταθερότητα της άρθρωσης με μία ανικανότητα για διάσταση του ισχίου με χειροκίνητη έλξη υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Η μέση γωνία Α μετεγχειρητικά ήταν 58,7° στην προσθιοπίσθια ακτινογραφία και 63,6° στις πλάγιες ακτινογραφίες σε σχέση με τις προεγχειρητικές γωνίες, που ήταν 47,4° και 46,1°, αντίστοιχα. Όλες οι κλίμακες αξιολόγησης έδειξαν βελτίωση.
Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και η υπερβολική υπερελαστικότητα του θυλάκου μπορούν να παρατηρηθούν στο σύνδρομο Ehlers-Danlos. Αν και η αυξημένη απόκλιση του μηριαίου ήταν κοινή στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσπλασία της κοτύλης δεν παρατηρήθηκε στον ίδιο βαθμό στη μελέτη τους. Η προσεκτική πτύχωση του θυλάκου, η αρθροσκοπική διόρθωση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και η διατήρηση του επιχειλίου χόνδρου οδήγησαν σε δραματική βελτίωση στα αποτελέσματα και στην υποκειμενική αίσθηση σταθερότητας της άρθρωσης , χωρίς καμία περίπτωση ιατρογενούς εξαρθρήματος στις δυσχερείς αυτές περιπτώσεις ασθενών.
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].