Χειρουργική επέμβαση και κορονοϊός (COVID-19) | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Χειρουργική επέμβαση και κορονοϊός (COVID-19)

Μετά την μακρά περίοδο αναστολής όλων των δραστηριοτήτων σε όλον σχεδόν τον κόσμο, όπως και στην χώρα μας, συνεπεία της πανδημίας του κορονοϊού γίνεται η μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα. Κατά γενική ομολογία είναι αδύνατο να συνεχίσει μία κατάσταση αυστηρού lockdown καθώς οι κίνδυνοι αναστολής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προβλέπονται εξαιρετικά μεγάλοι. Σε αυτήν την στρατηγική εντάσσεται και η δραστηριότητα στην άσκηση της ιατρικής, πολλώ δε μάλλον όσον αφορά τις ανάγκες ασθενών για επείγουσες, έκτακτες αλλά και χρόνιες περιπτώσεις που απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει αποφασιστεί από την πολιτεία η επανέναρξη των «ψυχρών» και προγραμματισμένων χειρουργείων τις επόμενες εβδομάδες. Γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα με την πιστή εφαρμογή, υιοθέτηση και συμμόρφωση στα νέα πρωτόκολλα και τις οδηγίες επιστημονικών εταιρειών και φορέων υγείας στις πρακτικές προγραμματισμού επεμβάσεων σε σχέση με τον κορονοϊό.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Αθλητικών Κακώσεων και Αρθροσκόπησης έχει δημοσιεύσει ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο με συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων, την επιλογή ασθενών ανάλογα με την πάθηση και τις διαγνωστικές εξετάσεις που συνιστώνται σε εκτιθέμενους και μη στον κορονοϊό.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.esska.org/page/COVID-19Guidelines.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].