- Ελληνικά
- English
Α.Τζαβέας, R. Miller, R. Villar
The Richard Villar Practice, Wellington Hospital, London, UK
Σκοπός της εργασίας: Η παρουσίαση τριών περιπτώσεων δισχιδούς οπισθίου επιχειλίου χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου που διαγνώστηκαν αρθροσκοπικά.
Υλικό και μέθοδοι: Τρεις ασθενείς υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου λόγω χρόνιου πόνου στην άρθρωση. Ο πρώτος, 17 ετών, εμφάνισε μαγνητο – τομογραφική εικόνα ρήξης της οπίσθιας – άνω μοίρας του επιχειλίου χόνδρου. Δύο άλλοι ασθενείς, 35 και 36 ετών, οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα από το ισχίο υποβλήθηκαν επίσης σε αρθροσκόπηση.
Αποτελέσματα: Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν αρθροσκοπική εικόνα δισχιδούς επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, κατά την οπίσθια μοίρα του. Καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χόνδρος ήταν σταθερός επί του κοτυλιαίου δακτυλίου δεν προχωρήσαμε σε καμία θεραπευτική παρέμβαση. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς εμφάνισαν ετέρες ενδαρθρικές βλάβες, όπως, ρήξη του πρόσθιου επιχειλίου χόνδρου, πρώιμες οστεοαρθριτικές βλάβες και παρουσία ελεύθερων σωματίων, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αναλόγως.
Συμπεράσματα: Αν και η ανατομία και ιστολογία του επιχείλιου χόνδρου της κοτύλης έχει περιγραφεί εκτενώς, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ανατομικών παραλλαγών στο σχήμα του. Έτσι, προτείνουμε ότι ο δισχιδής οπίσθιος επιχείλιος χόνδρος αποτελεί μία ανατομική παραλλαγή παρά μία παθολογική βλάβη. Παρ’ ότι οι ρήξεις του οπίσθιου επιχειλίου χόνδρου δεν είναι άγνωστες, είναι σπάνιες. Συνεπώς, κάθε προεγχειρητική μαγνητο – τομογραφική εικόνα ρήξης του οπίσθιου επιχειλίου χόνδρου θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ψευδώς θετικού αποτελέσματος.
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].