Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ

Τζαβέας Αλέξανδρος

Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη

Σκοπός της εργασίας

Η ανάδειξη της χρησιμότητας της αρθροσκόπησης ισχίου σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Υλικό και μέθοδος

Γυναίκα, 49 ετών, παρουσιάστηκε με αναφερόμενο χρόνιο πόνο στο ΑΡ ισχίο από ενός έτους. Η απλή ακτινογραφία ισχίων έδειξε φυσιολογικό μεσάρθριο διάστημα με ύπαρξη μικρών υποχόνδριων κύστεων στην κοτύλη. Η μαγνητική τομογραφία συνηγόρησε υπέρ της λέπτυνσης του αρθρικού χόνδρου στην κοτύλη και πιθανής ρήξης επιχειλίου χόνδρου. Η ασθενής είχε προηγουμένως απευθυνθεί σε διαφορετικούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς και καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας αποφασίστηκε να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία. Αποφασίστηκε να γίνει αρθροσκόπηση ισχίου.

Αποτελέσματα που στηρίζουν τα συμπεράσματα

Κατά την αρθροσκόπηση διαπιστώθηκαν χόνδρινες βλάβες 2ου βαθμού στην πρόσθια μοίρα της κοτύλης και εκφύλιση του επιχειλίου χόνδρου. Επίσης διαπιστώθηκαν χόνδρινες βλάβες 3ου – 4ου βαθμού στη φορτίζουσα επιφάνεια της μηριαίας κεφαλής που εκτείνονταν σε μεγάλη έκταση. Καθώς οι βλάβες αφορούσαν μεγάλη περιοχή των αρθρικών επιφανειών αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση. Ο ασθενής εμφάνιζε τα ίδια συμπτώματα και μετεγχειρητικά, και, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας, σχεδιάστηκε αρθροπλαστική του ισχίου.

Συμπεράσματα

Η αρθροσκόπηση ισχίου, πέραν των θεραπευτικών της δυνατοτήτων, διαθέτει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για μια πιο επιθετική χειρουργική θεραπεία (ανακατασκευή της άρθρωσης) σε αμφίβολες περιπτώσεις ασθενών μικρής σχετικά ηλικίας, και χωρίς επίσημα ακτινολογικά ευρήματα οστεοαρθρίτιδας.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].