Η επίδραση του εμπλουτισμένου σε βιολογικούς παράγοντες στα κλινικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση μετά από αρθροσκοπική διόρθωση του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οστεοπλαστική | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επίδραση του εμπλουτισμένου σε βιολογικούς παράγοντες στα κλινικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση μετά από αρθροσκοπική διόρθωση του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οστεοπλαστική

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Hip Preservation Surgery έγινε σύγκριση του κλινικού αποτελέσματος σε ασθενείς στους οποίους χρησιμοποιήθηκε εμπλουτισμένο σε βιολογικούς παράγοντες με ενδαρθρική έγχυση κατά τη διάρκεια αρθροσκοπικής διόρθωσης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οστεοπλαστικής του μηριαίου αυχένα λόγω μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου προκειμένου να λάβουν είτε μία έγχυση με 5 cc βιολογικών παραγόντων ή έναν ίδιο όγκου φυσιολογικού ορού 0,9%. Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική διόρθωση του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οστεοπλαστική του μηριαίου αυχένα και κατά το πέρας της αρθροσκόπησης δέχθηκαν την έγχυση.

Η αξιολόγηση των ασθενών έγινε με τη χρήση των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου Non Arthritic Hip Score, Modified Harris Hip Score και Hip Outcome Score, οι οποίες μετρήθηκαν πριν το χειρουργείο και στη συνέχεια σε έναν, τρεις, έξι και 12 μήνες μετεγχειρητικά. Συνολικά συμπεριλήφθησαν στη μελέτη 35 ασθενείς. 12 ασθενείς έλαβαν μία έγχυση με βιολογικούς παράγοντες, ενώ 15 έλαβαν έγχυση με φυσιολογικό ορό.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά σε καμία από τις βαθμολογίες των συστημάτων αξιολόγησης μεταξύ των δύο ομάδων. Έτσι, συμπέραναν ότι μία ενδαρθρική έγχυση με βιολογικούς παράγοντες μετά από την αρθροσκοπική διόρθωση του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης δεν βελτιώνει το κλινικό αποτέλεσμα έως και έναν χρόνο μετεγχειρητικά.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].