Η αποτελεσματικότητα των ενδαρθρικών εγχύσεων με βιολογικούς παράγοντες, στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου: μία συστηματική ανασκόπηση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αποτελεσματικότητα των ενδαρθρικών εγχύσεων με βιολογικούς παράγοντες, στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου: μία συστηματική ανασκόπηση

Η αποτελεσματικότητα των ενδαρθρικών εγχύσεων
Η αποτελεσματικότητα των ενδαρθρικών εγχύσεων

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, έγινε προσπάθεια να καθοριστεί εάν οι βιολογικοί παράγοντες σε ενδαρθρική έγχυση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αναφερόμενα από τους ασθενείς αποτελέσματα έξι και 12 μήνες μετά την έγχυση. Επίσης, έγινε προσπάθεια να καθοριστούν οι διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ εγχύσεων με βιολογικούς παράγοντες και κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος ή placebo για τα ίδια χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και οι ομοιότητες και οι διαφορές στα αποτελέσματα βάσει των διαφορετικών τύπων βιολογικών παραγόντων.

Έγινε συστηματικός έλεγχος της βιβλιογραφίας στις ιατρικές βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane, Central Register of Controlled Trials, SCOPUS, Sport Discus, για γραμμένες στα αγγλικά μελέτες επιπέδου 1, in vivo μελέτες σε ανθρώπους για την θεραπεία της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με έναν ελάχιστο χρόνο επανεξέτασης στους έξι μήνες.

Συνολικά αναλύθηκαν έξι άρθρα (739 ασθενείς, 817 γόνατα, 39% άνδρες, μέση ηλικία 59,9 έτη, μέση παρακολούθηση 38 εβδομάδων). Σε όλες τις μελέτες παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στα στατιστικά αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της φυσικής λειτουργίας και της δυσκαμψίας. Όλες εκτός από μία μελέτη έδειξαν σημαντικές διαφορές στα κλινικά αποτελέσματα μεταξύ της έγχυσης βιολογικών παραγόντων και υαλουρονικού οξέος ή βιολογικών παραγόντων και placebo στον πόνο και στη λειτουργικότητα. Σε καμία όμως από αυτές τις μελέτες δεν χρησιμοποιήθηκαν κορτικοστεροειδή.

Οι συγγραφείς συμπέραναν, ότι σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος, οι εγχύσεις με βιολογικούς παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική κλινική βελτίωση έως τους 12 μήνες μετά την έγχυση. Τα κλινικά αποτελέσματα είναι καλύτερα με την έγχυση βιολογικών παραγόντων σε σχέση με αυτήν υαλουρονικών οξέων τρεις έως 12 μήνες μετά. Υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία για τη σύγκριση μεταξύ βιολογικών παραγόντων πτωχών και παραγόντων πλουσίων σε λευκοκύτταρα και της χρήσης βιολογικών παραγόντων έναντι της χρήσης των στεροειδών.

Πηγή: Arthroscopy, The Journal Of Arthroscopic And Related Surgery, Μάρτιος 2016.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].