ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ; ΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΤΕΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΚΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΗ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ; ΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΤΕΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΚΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΗ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ

R. Miller, Α.Τζαβέας, R. Villar

The Richard Villar Practice, Wellington Hospital, London, UK

Σκοπός: Η εκτίμηση του αποτελέσματος της μερικής εκτομής του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, βάσει αρθροσκοπικών εικόνων, σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα από την άρθρωση του ισχίου που υποβλήθηκαν σε νέα αρθροσκόπηση.

Υλικό και μέθοδος: Έγινε επιλογή 22 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επαναληπτική αρθροσκόπηση ισχίου λόγω υποτροπής των συμπτωμάτων. Όλοι οι ασθενείς είχαν, κατά την πρώτη αρθροσκόπηση, υποβληθεί σε μερική εκτομή του επιχειλίου χόνδρου καθώς αυτό ήταν μη διορθώσιμο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 36 έτη (18 έως 55) και ο μέσος χρόνος από την πρώτη αρθροσκοπική επέμβαση ήταν 24 μήνες (5 έως 57). Έγινε ανάλυση των αρθροσκοπικών εικόνων και σύγκριση με αυτές της πρώτης αρθροσκόπησης, εκτίμηση του τύπου και της τοποθεσίας της ρήξης, καθώς και μελέτη των πρακτικών των χειρουργείων.

Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε επούλωση του επιχειλίου χόνδρου σε 13 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίασαν υπολειπόμενη κοτυλο – μηριαία προστριβή. Εννέα ασθενείς εμφάνισαν επιπλέον βλάβη του επιχειλίου χόνδρου, ενώ τέσσερις από αυτούς παρουσίασαν πρώιμες οστεοαρθριτικές βλάβες.

Συμπεράσματα: Αν και η αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν περιπτώσεις ρήξεων στις οποίες η διόρθωση δεν είναι εφικτή. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία δείχνοντας ότι ο ρόλος της απλής μερικής εκτομής του επιχειλίου χόνδρους στις περιπτώσεις όπου η συρραφή είναι τεχνικά δύσκολη ή αδύνατη δεν πρέπει να υποτιμάται.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].