Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση έχει περιγραφεί πολύ παλιά, αλλά μόνο σχετικά πρόσφατα έχει συνδεθεί με τη συμπτωματολογία του ισχίου και έχει θεωρηθεί ως αιτιολογικός παράγοντας εκφυλιστικών αλλοιώσεων στην άρθρωση. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι η παθολογική προστριβή μεταξύ της συμβολής μηριαίας κεφαλής – αυχένα και του χείλους της κοτύλης. Η κατάσταση μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα της ανατομικής κατασκευής (υπερβολική οπίσθια απόκλιση της κοτύλης, μικρό όφσετ μηριαίας κεφαλής) ή του υπερβολικού εύρους της κίνησης (σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα). Έχουν περιγραφεί δύο ξεχωριστοί τύποι μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Η προστριβή τύπου pincer (πρόσκρουση δίκην «τανάλιας» ή «δαγκάνας») που συμβαίνει σαν αποτέλεσμα της πρόσθιας υπερκάλυψης της κοτύλης ή της μεγάλης πρόσθιας απόκλισής της, και η τύπου cam (πρόσκρουση λόγω μηριαίας υπερόστωσης) που συμβαίνει όταν υπάρχει απώλεια της σφαιρικότητας της μηριαίας κεφαλής, η οποία προσκρούει στο πρόσθιο χείλος της κοτύλης, ιδιαίτερα κατά την κάμψη και έσω στροφή του ισχίου, ασκώντας έτσι επαναλαμβανόμενα συμπιεστικά και, κυρίως, διατμητικά φορτία στο όριο επιχειλίου – αρθρικού χόνδρου. Η μη σφαιρική μηριαία κεφαλή δημιουργείται από δομικές ανωμαλίες του όφσετ, συνήθως περιγραφόμενη σαν παραμόρφωση δίκην λαβής πιστολιού του μηριαίου αυχένα. Συνήθως συνυπάρχει μικτή παθολογία τύπου cam και pincer.
Βλάβη μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. (Α: μηριαία υπερόστωση (CAM), Β: επαναφορά της φυσιολογικής ανατομικής μετά την αφαίρεση της βλάβης, Γ: βλάβη τύπου «τανάλιας» (pincer), Δ: εικόνα μετά την κοτυλοπλαστική (ΜΚ: μηριαία κεφαλή, ΑΜΣ: αυχενο – μηριαία συμβολή, ΑΘ: αρθρικός θύλακος, ΚΔ: κοτυλιαίας δακτύλιος)
Ο στόχος της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση οστικού τμήματος στη συμβολή αυχένος – κεφαλής του μηριαίου για πρόσκρουση τύπου cam και η κοτυλοπλαστική για πρόσκρουση τύπου pincer, που αποκαθιστά τη φυσιολογική μηχανική του ισχίου στις ακραίες κινήσεις, καθώς και η ταυτόχρονη αποκατάσταση της βλάβης που συνυπάρχει στον επιχείλιο χόνδρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του μικροτραύματος στην πρόσθια παρυφή της κοτύλης, την εξαφάνιση του πόνου, και, δυνητικά, επιβραδύνει την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας στους νέους ασθενείς.
Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].