Οσφυαλγία (πόνος στη "μέση") | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Οσφυαλγία (πόνος στη "μέση")

Η οσφύς ή "μέση" είναι μία πολύπλοκη δομή στηριζόμενη στα οστά της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 οστά που επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο και ενώνονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους μπροστά και μικρότερες αρθρώσεις πίσω. Η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, εκτός από τις οστικές δομές οφείλεται στην ύπαρξη συνδέσμων και μυών που την περιβάλλουν. Τα νεύρα του νωτιαίου μυελού, που συνδέουν τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα, διατρέχουν τη σπονδυλική στήλη μέσα σε ένα κεντρικό σωλήνα που ονομάζεται σπονδυλικός σωλήνας. Τα τμήματα των νεύρων που εξέρχονται του σπονδυλικού σωλήνα για να κατευθυνθούν στα διάφορα τμήματα του σώματος ονομάζονται νευρικές ρίζες.

Οι πόνοι στη μέση είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μια αδέξια κίνηση ή ένα "τράβηγμα" που συνήθως συνιστά μία μικρή κάκωση μυός ή συνδέσμου. Οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με οσφυαλγία υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, και τα συμπτώματα βελτιώνονται σε μερικές μέρες.

Μερικές φορές ο πόνος οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κατά την οποία ένα μέρος του δίσκου που βρίσκεται μεταξύ δύο σπονδύλων πιέζει κάποια ευαίσθητη δομή, όπως μία νευρική ρίζα. Υπάρχουν και άλλα, περισσότερο σπάνια αίτια πόνου, όπως φλεγμονή, λοίμωξη, κάταγμα ή όγκος.

Εάν η οσφυαλγία έχει παρατεταμένη διάρκεια τότε επιπρόσθετα γεγονότα συμβάλλουν στην εμμονή της. Οι μύες της οσφύος καθίστανται ασθενείς, οι φυσικές δραστηριότητες μειώνονται και το σώμα εισέρχεται σταδιακά σε κακή φυσική κατάσταση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εργασία, την κοινωνική ζωή και τις προσωπικές σχέσεις του ασθενή. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και θυμό, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής δεν υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση από την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό.

Πρακτικές συμβουλές

  • Διώξτε το άγχος, οι περισσότερες οσφυαλγίας βελτιώνονται
  • Λιγότερες από το 1% των περιπτώσεων χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση
  • Μην αναπαύεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο παρατεταμένος κλινοστατισμός προκαλεί απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας
  • Αυξήστε προοδευτικά τις σωματικές σας δραστηριότητες
  • Κάνετε τις ειδικές ασκήσεις για την οσφυαλγία τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  • Ξεκινήστε επιπρόσθετη σωματική άσκηση
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Εάν τα συμπτώματα παραμένουν επισκεφθείτε το γιατρό σας

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].