ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΔΙΚΗΝ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ Η ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ; | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΔΙΚΗΝ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ Η ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ;

Α.Τζαβέας, R. Villar

The Richard Villar Practice, Wellington Hospital, London, UK

Σκοπός: Η παρουσίαση μιας ανατομικής παραλλαγής της κοτύλης που προσομοιάζει με υποχόνδρια κύστη στη μαγνητική τομογραφία.

Υλικό-μέθοδος: Τέσσερις ασθενείς με συμπτωματολογία από το ισχίο υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία με σκιαστικό στο οποίο εμφανίστηκε εύρημα συμβατό με υποχόνδρια κύστη της κοτύλης. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου.

Αποτελέσματα: Σε όλους τους ασθενείς παρατηρήθηκε μία πεταλοειδής επέκταση του κοτυλιαίου βόθρου (cotyloid fossa). Επίσης, παρατηρήθηκαν επιπλέον παθολογικά ευρήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν αναλόγως και στα οποία αποδόθηκε η συμπτωματολογία των ασθενών.

Συμπεράσματα: Οι παρατηρούμενες κυστικές βλάβες στη μαγνητική τομογραφία δεν είναι πάντα παθολογικές και μπορεί απλά να αναπαριστούν μία φυσιολογική ανατομική ή αναπτυξιακή παραλλαγή της άρθρωσης του ισχίου. Επίσης, δεν αποτελούν ένδειξη για αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].