Το μειωμένο πλάτος του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σχετίζεται με μεγαλύτερη αποτυχία μετά από αρθροσκόπηση ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Το μειωμένο πλάτος του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σχετίζεται με μεγαλύτερη αποτυχία μετά από αρθροσκόπηση ισχίου

Το πλάτος του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης έχει θεωρηθεί ως ένας παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε πολλαπλές πρόσφατες δημοσιεύσεις. Σε μία νέα μελέτη έγινε προσπάθεια να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ του πλάτους του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και των αποτελεσμάτων, βάση κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και ρήξη του επιχειλίου χόνδρου.

Οι περιπτώσεις των ασθενών ανιχνεύθηκαν από μία προοπτική βάση δεδομένων, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε πρωτογενή αρθροσκόπηση ισχίου για τη θεραπεία της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου modified Harris Hip Score και Non Arthritic Hip Score, οι οποίες καταγράφηκαν προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε βάθος 5ετίας. Το πλάτους του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης μετρήθηκε στη προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία και εκτιμήθηκε από δύο ανεξάρτητους παρατηρητές. Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σε 3 ομάδες με χαμηλό πλάτος, με μεσαίο πλάτος και αυξημένο πλάτος.

Συνολικά συμπεριελήφθησαν 73 ασθενείς και δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. 11 ασθενείς (15,1%) υπεβλήθησαν σε επαναληπτική αρθροσκόπηση ενώ 4 ασθενείς (5,5%) υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Οι συγγράφεις συμπέραναν ότι το πλάτος του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης μικρότερο του μισού της τυπικής απόκλισης της μέσης τιμής, όπως μετρήθηκε στην προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία και κατά τις ώρες 11:30 με 15:00, σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επανεγχείρησης μετά από αρθροσκοπική επιδιόρθωση του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και της μορφολογίας cam. Ταυτόχρονα, το πλάτος αυτό δεν συσχετίστηκε με την 5ετή κλινική βελτίωση των ασθενών ή τη μετατροπή σε αρθροπλαστική.

Πηγή: Arthroscopy, Ιούνιος 2024

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].