Παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα ισχίου σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα ισχίου σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μορφολογικές ανωμαλίες του μηριαίου αυχένα και της κοτύλης που οδηγούν στη διαταραχή  της φυσιολογικής επαλληλίας μεταξύ των δύο αρθρικών επιφανειών στο ισχίο. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση προκαλεί χρόνιο πόνο σε εφήβους και νέους ενήλικες, και πολλές μελέτες την έχουν συνδέσει με την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας ισχίου.  Ωστόσο, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ειδικές παράμετροι που μπορεί να συνδέσουν τελικά τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, αν και πολλές μελέτες έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό. 

Τα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να απαντήσει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Sports Medicine”, εξετάζοντας μεγάλο αριθμό ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. 

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 952 ασθενείς με την πλειοψηφία αυτών να παρουσιάζει μεικτού τύπου ακτινολογικές βλάβες μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 27,6 ± 8,7 έτη.  Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν  24,7 ± 12,5 έτη.  Το ποσοστό εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ήταν 13,5%.  Στο 4% των ασθενών πραγματοποιήθηκε ολική αρθροπλαστική ισχίου.  Στην ομάδα αυτή μελετήθηκαν διάφορα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και ακτινολογικοί παράμετροι.  

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι μετά από μία παρακολούθηση 24,7 ετών δεν διαπιστώθηκαν συγκεκριμένοι ακτινολογικοί παράμετροι που να συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα. Όμως, ο δείκτης μάζας-σώματος (BMI) > 29, το ανδρικό φύλο και η αυξημένη ηλικία αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.  

Πηγή: “The American Journal of Sports Medicine”, Οκτώβριος 2020

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].