Η προεγχειρητική σπονδυλοπυελική υπερκινητικότητα εξαλείφεται μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η προεγχειρητική σπονδυλοπυελική υπερκινητικότητα εξαλείφεται μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

Είναι γνωστό ότι η σπονδυλοπυελική κινητικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση της κοτυλιαίας πρόθεσης μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.  Μία νέα μελέτη είχε ως στόχο τον προσδιορισμό του αν η υπερκινητικότητα αυτή παραμένει ή εξαλείφεται μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Διενεργήθηκε μελέτη σε ασθενείς με προεγχειρητική οπίσθια υπερκινητικότητα που καθορίστηκε ως μια μεταβολή της κλίσης του ιερού (sacral slope) από την όρθια στην καθιστή θέση ≥ 30°.  Αξιολογήθηκαν επίσης και άλλες ακτινολογικές παράμετροι της σπονδυλοπυελικής περιοχής, όπως πυελική κλίση (pelvic incidence), λόρδωση οσφυϊκής μοίρας κτλ.

Συνολικά, αξιολογήθηκαν 136 ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν προεγχειρητική σπονδυλοπυελική υπερκινητικότητα και οι οποίοι εκτιμήθηκαν ένα χρόνο μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η σπονδυλοπυελική υπερκινητικότητα εξαλείφεται στην πλειοψηφία των ασθενών ένα χρόνο μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.  Η αύξηση της κλίσης του ιερού στην καθιστική θέση ήταν κλινικά σημαντική δείχνοντας ότι οι τρέχουσες συστάσεις για την τοποθέτηση της κοτυλιαίας πρόθεσης στον υπερκινητικό ασθενή με μειωμένη πρόσθια απόκλιση (anteversion) και κλίση (inclination) της κοτύλης θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

 

Πηγή: “The Bone & Joint Journal”, Δεκέμβριος, 2021

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].