Η ενδαρθρική έγχυση με υαλουρονικό οξύ (ιξωδοαναπλήρωση) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ενδαρθρική έγχυση με υαλουρονικό οξύ (ιξωδοαναπλήρωση) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου

Νέες πληροφορίες για τη χρήση των ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρουνικού οξέως (ιξωδοαναπλήρωση) για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, ανέφερε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των ενδαρθρικών εγχύσεων ιξωδοαναπλήρωσης ως μια θεραπευτική παρέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, καθώς και η εκτίμηση της διάρκειας της αποτελεσματικότητας, η επίδραση της δόσης, η σύσταση και ο αριθμός των εγχύσεων, καθώς και το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας από τις βάσεις δεδομένων Embase, Medline, PubMed, Web of Science και Scopus. Έγινε ποιοτική εκτίμηση των συμπεριλαμβανομένων μελετών με στατιστικές μεθόδους, και επίσης πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση των δεδομένων. Συμπεριλήφθηκαν 40 μελέτες με στοιχεία από 3.350 ασθενείς. Το επίπεδο των διαθέσιμων στοιχείων ήταν χαμηλό με υψηλό επίπεδο μεροληψίας (bias). Σχεδόν όλες οι μελέτες έδειξαν μια μείωση του πόνου στον ένα μήνα, τρεις μήνες και έξι μήνες και μια βελτίωση από τα αναφερόμενα από τους ασθενείς λειτουργικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η ετερογένεια των δεδομένων παρέμεινε αρκετά υψηλή. Δεν υπήρχαν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εγχύσεις αυτές.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι τα στοιχεία της μελέτης δεν είναι αρκετά ισχυρά, ωστόσο προτείνουν ότι οι εγχύσεις του υαλουρονικού οξέος βελτιώνουν τον αναφερόμενο από τον ασθενή πόνο και τη λειτουργικότητα, σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου.
 

Πηγή: Arthroscopy Journal, Νοέμβριος 2023

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].