Επιστροφή

Herniation pit (συνοβιακή ενθυλάκωση) και μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI)

Η συνοβιακή ενθυλάκωση αποτελεί ένα ακτινολογικό εύρημα στην άνω πρόσθια περιοχή του μηριαίου αυχένα, λίγο περιφερικότερα της αρθρικής επιφάνειας, με σχήμα ωοειδές ή κυκλικό.  Το μόρφωμα αυτό αναπαριστά μία κήλη του υμένα ή άλλων μαλακών μορίων στο οστούν, μέσα από ένα φλοιικό έλλειμμα. Συνήθως έχουν μέγεθος περί των 5mm σε διάμετρο.  

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις η συνοβιακή ενθυλάκωση αποτελεί τυχαίο εύρημα χωρίς καμία κλινική σημασία.  Ωστόσο, πληθαίνουν οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη αυτών σχετίζεται με το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Σε πρόσφατη μελέτη έγινε προσπάθεια να εξακριβωθεί ο συσχετισμός μεταξύ της επίπτωσης της συνοβιακής ενθυλάκωσης και των μορφολογιών σχετικών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Έγινε μια συστηματική ανάλυση των βάσεων δεδομένων Medline, Embase και Cochrane Library και πραγματοποιήθηκαν εκτιμήσεις για τον συσχετισμό μεταξύ της επίπτωσης των συνοβιακών ενθυλακώσεων και των μορφολογιών σχετιζόμενων με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, έως τον Αύγουστο του 2019.  

Συμπεριελήφθησαν επτά μελέτες που περιείχαν 7950 ισχία και πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη στατιστική ανάλυση.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η επίπτωση των συνοβιακών ενθυλακώσεων συσχετίζεται ισχυρά με την ύπαρξη της σχετιζόμενης με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση μορφολογίας, ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και σε αυτούς με τύπου cam μορφολογία.  

 

Πηγή: “Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy”, Οκτώβριος 2020

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].