Η τεκμηρίωση του συστήματος ταξινόμησης για χόνδρινες βλάβες της κοτύλης ανιχνευμένες στην αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η τεκμηρίωση του συστήματος ταξινόμησης για χόνδρινες βλάβες της κοτύλης ανιχνευμένες στην αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

J Bone Joint Surg [Br] 2011;93-B:332-336.

Έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόσφατες πρόοδοι στην κατανόηση και διαχείριση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και τη σχετιζόμενη με αυτήν παθολογία του αρθρικού και επιχειλίου χόνδρου. Αναπτύξαμε ένα σύστημα ταξινόμησης για τις χόνδρινες βλάβες της κοτύλης. Στο σύστημά μας, χρησιμοποιούμε έξι ζώνες της κοτύλης, οι οποίες έχουν περιγραφεί στο παρελθόν από τους Ilizaliturri και συνεργάτες. Ο χόνδρος στη συνέχεια βαθμολογείται με μία κλίμακα του 0 έως 4 ως ακολούθως: βαθμός 0, φυσιολογικός αρθρικός χόνδρος, βαθμός 1, μαλάκυνση ή σημείο «κύματος» (wave sign), βαθμός 2, ρωγμώδης βλάβη του χόνδρου, βαθμός 3, αποκόλληση του χόνδρινου πετάλου από το υποχόνδριο οστούν, βαθμός 4, αποκάλυψη του υποχονδρίου οστού. Η περιοχή της βλάβης επιπλέον ταξινομήθηκε ως A, B ή C ανάλογα με το αν απείχε λιγότερο από το ένα τρίτο της απόσταση από τον κοτυλιαίο δακτύλιο έως τον κοτυλιαίο βόθρο, ένα τρίτο έως δύο τρίτα της ίδιας απόστασης και μεγαλύτερη από δύο τρίτα της απόστασης, αντίστοιχα. Προκειμένου να τεκμηριωθεί το σύστημα ταξινόμησης, έξι χειρουργοί βαθμολόγησαν δέκα βιντεοσκοπήσεις αρθροσκοπήσεων.

Τα ευρήματά μας έδειξαν μία μεγάλη αξιοπιστία στις μετρήσεις του κάθε παρατηρητή του συστήματος ταξινόμησης, με ενδοταξικό συντελεστή συσχέτισης της τάξης του 0,81 και υψηλή αξιοπιστία μεταξύ διαφορετικών παρατηρητών με ενδοταξικό συντελεστή συσχέτισης στο 0,88.

Αναπτύξαμε ένα απλό αναπαραγόμενο σύστημα ταξινόμησης για βλάβες του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης, και ελπίζουμε να επιτρέψει την τυποποίηση στην καταγραφή των βλαβών του αρθρικού χόνδρου, ειδικά όταν αυτές σχετίζονται με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].