Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ; | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ;

J Sports Med, Apr 2011

Ellis HB, Briggs KK, Philippon MJ.

Το ισχίο αποτελεί τη δεύτερη περισσότερο κοινή περιοχή κάκωσης στους κολεγιακούς αθλητές και αντιπροσωπεύει το 2-5% όλων των αθλητικών κακώσεων. Ο πόνος στο ισχίο και τη βουβωνική χώρα στον αθλητή έχει από καιρό συνδεθεί με δομικές ανωμαλίες στον αυχένα του μηριαίου, την κοτύλη καθώς και με την παθολογία του επιχειλίου χόνδρου. Η σχέση μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) έχει αποδειχθεί σε πολλές κλινικές και ακτινολογικές μελέτες, καθώς και σε μελέτες προσομοίωσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η επιτυχής θεραπεία του αθλητή με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και η αποτροπή της επακόλουθης βλάβης του επιχείλιου και αρθρικού χόνδρου έχει καταγραφεί ικανοποιητικά. Νέες τεχνικές, όπως η ανακατασκευή του επιχειλίου χόνδρου, έχουν αναπτυχθεί ώστε να αντιμετωπίσουν περισσότερο σύνθετες κακώσεις στους αθλητές, ενώ βοηθούν στην προστασία των αρθρικών επιφανειών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας. Έτσι, το επώδυνο ισχίο του αθλητή, που γίνεται μία όλο και συχνότερη πάθηση, ανιχνεύεται και θεραπεύεται με περισσότερες πιθανότητες για επιστροφή του αθλητή στις δραστηριότητες χωρίς να διακινδυνεύεται η μακροπρόθεσμη λειτουργία του ισχίου και η πρόοδος της οστεοαρθρίτιδας.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].