Η αρθροσκοπική οστεοπλαστική του μηριαίου για βλάβες τύπου cam με μεμονωμένες χόνδρινες βλάβες της κοτύλης | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκοπική οστεοπλαστική του μηριαίου για βλάβες τύπου cam με μεμονωμένες χόνδρινες βλάβες της κοτύλης

Journal of Bone and Joint Surgery, January 2010

Η μελέτη αυτή εκτιμά το αποτέλεσμα της αρθροσκοπικής οστεοπλαστικής του μηριαίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam με απουσία επιπλέον παθολογικών βλαβών πλην των χόνδρινων βλαβών της κοτύλης. Οι συγγραφείς μελέτησαν αναδρομικά 166 ασθενείς (170 ισχία) που κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τρεις διαφορετικούς βαθμούς χόνδρινων βλαβών. Το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε με τη χρήση της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου Harris (MHHS) και την κλίμακα Non-Arthritic Hip Score (NAHS).

Συνολικά, κατά την τελευταία επανεξέταση (μέση διάρκεια 22 μήνες, 12 έως 72), η μέση βαθμολογία MHHS βελτιώθηκε κατά 15,3 βαθμούς και η μέση βαθμολογία NAHS κατά 15 βαθμούς. Παρατηρήθηκαν καλύτερα αποτελέσματα σε ισχία με μικρότερου βαθμού χόνδρινες βλάβες. Η τεχνική των μικροκαταγμάτων σε περιορισμένης έκτασης χόνδρινες βλάβες έδειξε ανώτερα αποτελέσματα.

Η αρθροσκοπική οστεοπλαστική του μηριαίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam με την τεχνική μικροκαταγμάτων σε επιλεγμένες περιπτώσεις έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα συσχετίζεται με τη σοβαρότητα των χόνδρινων βλαβών της κοτύλης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].