Επιτυχής αρθροσκοπική αφαίρεση ελεύθερων σωματίων από το ισχίο | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Επιτυχής αρθροσκοπική αφαίρεση ελεύθερων σωματίων από το ισχίο

Το εξάρθρημα του ισχίου αποτελεί μία βαρύτατη κάκωση και συνήθως συμβαίνει μετά από υψηλής ενέργειας ατυχήματα. Ο τραυματισμός αυτός συνήθως συνοδεύεται από κάταγμα είτε της μηριαίας κεφαλής (κατάγματα Pipkin) είτε από κάταγμα της κοτύλης. Στις περιπτώσεις όπου το κάταγμα είναι μικρής έκτασης μπορεί να παραμείνουν ενδαρθρικά ελεύθερα οστεοχόνδρινα σωμάτια τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στις δύο αρθρικές επιφάνειες της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης. Τα σωμάτια αυτά πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να αποφευχθεί η εκτεταμένη φθορά και, μακροπρόθεσμα, η εκφύλιση της άρθρωσης.

Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε μία παρόμοια περίπτωση ασθενούς μετά από τροχαίο ατύχημα. Η ασθενής, μετά την ανάταξη του εξαρθρήματος, εμφάνισε ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια στην αξονική τομογραφία. Υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση ισχίου, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, και τα τεμάχια αφαιρέθηκαν με επιτυχία. Έτσι, εξασφαλίστηκε η καλή λειτουργία της άρθρωσης μακροπρόθεσμα και η αποφυγή σοβαρών εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].