Τα κλινικά αποτελέσματα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών: μία ελάχιστη παρακολούθηση δύο ετών | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Τα κλινικά αποτελέσματα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών: μία ελάχιστη παρακολούθηση δύο ετών

Ο σκοπός του άρθρου αυτού που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό “Arhtroscopy”, ήταν να εξεταστούν τα κλινικά αποτελέσματα και η επιβίωση σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για τη διαχείριση του πόνου της άρθρωσης.

Συλλέχθηκαν προοπτικά στοιχεία για ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου. Όλοι οι ασθενείς είχαν ένδειξη για αρθροσκόπηση ισχίου βάσει της συνήθους προεγχειρητικής εξέτασης, καθώς και του συνήθη και εξειδικευμένου απεικονιστικού ελέγχου. Συλλέχθηκαν δημογραφικά στοιχεία, οι διαγνώσεις και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις των ασθενών. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου modified Harris Hip Score και Non-arthritic Hip score και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν δύο χρόνια μετεγχειρητικά. Η επιβίωση εκτιμήθηκε με τον καθορισμό των ποσοστών αποτυχίας, όπου αποτυχία καθορίστηκε κάθε επικείμενη αναθεώρηση αρθροσκόπησης ισχίου ή ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Τα κριτήρια συμπερίληψης στη μελέτη πληρούσαν 42 ασθενείς. Η μέση ηλικία ήταν 65,8 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 26,1. Τα ποσοστά επιβίωσης στον έναν και στα δύο χρόνια ήταν 95,2% και 88,9% αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας των 60 ετών με οστεοαρθριτικές βλάβες βαθμού 0 ή 1 κατά Tonnis στην αρχική ακτινογραφία, η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να οδηγήσει σε μία αξιόπιστη βελτίωση στα πρώιμα αποτελέσματα. Καθώς η χρήση της αρθροσκόπησης ισχίου για τη θεραπεία του μηχανικού πόνου αυξάνεται, συμπληρωματικές μελέτες με περισσότερο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αναγκαίες.

Πηγή: “Arthroscopy”, Αύγουστος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].