Τα αποτελέσματα διετούς παρακολούθησης της αρθροσκοπικής θεραπείας των συμπτωματικών ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σε ασθενείς με καθολική υπερκάλυψη από την κοτύλη | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Τα αποτελέσματα διετούς παρακολούθησης της αρθροσκοπικής θεραπείας των συμπτωματικών ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σε ασθενείς με καθολική υπερκάλυψη από την κοτύλη

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η αναφορά των αποτελεσμάτων ελάχιστης παρακολούθησης δύο ετών ασθενών μετά από αρθροσκόπηση ισχίου λόγω συμπτωματικών ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, με συνοδό καθολική υπερκάλυψη από την κοτύλη.

Η μελέτη αυτή είναι μία αναδρομική σειρά περιπτώσεων ασθενών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2013. Τα κριτήρια της συμπερίληψης ήταν ασθενείς με καθολική υπερκάλυψη της μηριαίας κεφαλής από την κοτύλη που καθορίστηκε ως γωνία κέντρου-παρυφής (γωνία Wiberg) >40° και με coxa profunda, που καθορίστηκε ακτινολογικά από την ύπαρξη της λαγονοισχιακής γραμμής περισσότερο έξω από την οροφή της κοτύλης. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο ασθενείς με ελάχιστη παρακολούθηση δύο ετών και χωρίς προηγούμενο ιστορικό παθολογικών καταστάσεων χειρουργικών επεμβάσεων στο ισχίο. Έγινε καταγραφή των δημογραφικών στοιχείων της εξέτασης, της ακτινολογικής εκτίμησης και των διεγχειρητικών ευρημάτων. Η κλινική αξιολόγηση έγινε με βάση αναφερόμενων από τον ασθενή αποτελεσμάτων.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με καθολική υπερκάλυψη της μηριαίας κεφαλής από την κοτύλη σχετίστηκε με βελτίωση των αναφερόμενων από τους ασθενείς κλιμάκων αξιολόγησης και του πόνου για ελάχιστο χρονικό διάστημα παρακολούθησης δύο ετών. Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν έφτασαν τις ελάχιστες κλινικά σημαντικές διαφορές για τις κλίμακες αξιολόγησης. Η επίπτωση των δευτερογενών χειρουργικών επεμβάσεων ήταν 17%. Ο τύπος της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου ήταν αυτός του τύπου ΙΙ, δηλαδή της ρήξης μέσα στη μάζα του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης.

Πηγή: “Arthroscopy”, Απρίλιος 2017

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].