Ποια ασφαλής ζώνη; Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρθρωμένων ολικών αρθροπλαστικών ισχίου βρισκόταν μέσα στα όρια της ασφαλούς ζώνης του Lewinnek σχετικά με τη θέση της κοτυλιαίας πρόθεσης | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ποια ασφαλής ζώνη; Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρθρωμένων ολικών αρθροπλαστικών ισχίου βρισκόταν μέσα στα όρια της ασφαλούς ζώνης του Lewinnek σχετικά με τη θέση της κοτυλιαίας πρόθεσης

Πολυάριθμοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου συμπεριλαμβανομένων της χειρουργικής προσπέλασης και της τάσης των μαλακών μορίων, τη συμμόρφωση του ασθενή και τη θέση των προθέσεων. Ένα παραδοσιακό δόγμα σχετικά με τη θέση των προθέσεων είναι ότι η κλίση του κυπελίου της κοτύλης και η πρόσθια απόκλιση θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στα όρια των 40° ± 10° και 15° ± 10°, αντίστοιχα, που αναπαριστούν την «ασφαλή ζώνη», όπως αυτή καθορίστηκε από τον Lewinnek που ελαχιστοποιεί το εξάρθρημα μετά από πρωτοπαθή ολική αρθροπλαστική ισχίου. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι προθέσεις που τοποθετούνται στη ζώνη αυτή μπορούν να εξαρθρωθούν και εξαρθρώνονται.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό “Clinical Orthopaedics and Related Research” οι ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν εάν αυτοί οι κλασσικοί ακτινολογικοί στόχοι για την κλίση της κοτύλης και της πρόσθιας απόκλισης προβλέπουν με ακρίβεια την ασφαλή ζώνη που περιορίζει το εξάρθρημα στην καθημερινή πρακτική της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Ταυτοποιήσανε 206 ολικές αρθροπλαστικές ισχίου, οι οποίες εξαρθρώθηκαν μέσα από μία κοόρτη 9.784 πρωτοπαθών ολικών αρθροπλαστικών ισχίου που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2003 και 2012. Αναλύθηκαν οι ακτινολογικοί παράγοντες σχετικά με την κλίση, την πρόσθια απόκλιση, το κέντρο περιστροφής και την ανισοσκελία. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 27 μήνες (0 έως 133).

Η πλειοψηφία αυτών που εξαρθρώθηκαν (58%) παρουσίαζαν το κυπέλιο της κοτύλης μέσα στην ασφαλή ζώνη του Lewinnek. Η μέση κλίση της κοτύλης ήταν 44° ± 8° με το 84% να βρίσκεται μέσα στην ασφαλή ζώνη για την κλίση. Η μέση πρόσθια απόκλιση ήταν 15° ± 9° με το 69% αυτών να βρίσκεται μέσα στην ασφαλή ζώνη για την πρόσθια απόκλιση. Το 67% των εξαρθρωμένων ολικών αρθροπλαστικών ισχίου που είχαν πραγματοποιηθεί μέσω μίας οπίσθιας προσπέλασης είχαν την κοτυλιαία πρόθεση μέσα στις συνδυασμένες ασφαλείς ζώνες της κοτύλης, ενώ αυτό ήταν αληθές μόνο για το 33% που πραγματοποιήθηκαν μέσω πρόσθιας έξω προσπέλασης. Η ολική αρθροπλαστική που πραγματοποιήθηκε μέσω οπίσθιας προσπέλασης ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να βρίσκεται μέσα στη συνδυασμένη ασφαλή ζώνη για την κοτύλη. Σε αντίθεση, όταν οι προθέσεις τοποθετήθηκαν μέσω οπίσθιας προσπέλασης παρουσίαζαν αυξημένο ποσοστό εξαρθρήματος σε σχέση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν μέσω της πρόσθιας έξω προσπέλασης.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι ιστορικές τιμές-στόχος για την κλίση της κοτύλης και την πρόσθια απόκλιση μπορεί να είναι χρήσιμες αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ασφαλή ζώνη δεδομένου ότι η πλειοψηφία των συνηθισμένων αυτών ολικών αρθροπλαστικών ισχίου που εξαρθρώθηκε βρισκόταν μέσα σε αυτές τις τιμές-στόχος. Η σταθερότητα είναι πολυπαραγοντικό χαρακτηριστικό και η ιδανική θέση της κοτύλης για μερικούς ασθενείς μπορεί να βρίσκεται έξω από την ασφαλή ζώνη του Lewinnek και απαιτείται περισσότερο προχωρημένη ανάλυση προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο σωστός στόχος στην υποομάδα αυτήν.

Πηγή: “Clinical Orthopaedics and Related Research”, Φεβρουάριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].