Ο συσχετισμός μεταξύ των αποτελεσμάτων της αρθροσκόπησης ισχίου και των προεγχειρητικών εγχύσεων στην άρθρωση, τα ευρήματα της μαγνητικής αρθρογραφίας και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ο συσχετισμός μεταξύ των αποτελεσμάτων της αρθροσκόπησης ισχίου και των προεγχειρητικών εγχύσεων στην άρθρωση, τα ευρήματα της μαγνητικής αρθρογραφίας και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να καθοριστεί εάν η προεγχειρητική ανταπόκριση στην ενδαρθρική έγχυση του ισχίου συσχετίζεται με το αποτέλεσμα από την αρθροσκόπηση ισχίου. Ένας δευτερογενής στόχος ήταν να καθοριστεί εάν το αποτέλεσμα της αρθροσκόπησης συσχετίζεται με ενδαρθρικά παθολογικά ευρήματα ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του ασθενή.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 93 ασθενείς στους οποίους διενεργήθηκε μαγνητική αρθρογραφία (μαγνητική τομογραφία με ενδαρθρικό σκιαστικό – MRA), προεγχειρητικές εγχύσεις στην άρθρωση του ισχίου και επικείμενη αρθροσκόπηση ισχίου. Οι εικόνες από τη μαγνητική αρθρογραφία και τη χειρουργική επέμβαση ανασκοπήθηκαν αναδρομικά προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου, το μέγεθός του και το βαθμό των χόνδρινων βλαβών. Ο συσχετισμός μεταξύ της ανταπόκρισης στην ενδαρθρική έγχυση και το χειρουργικό αποτέλεσμα εκτιμήθηκε με τη δοκιμασία “Fischer exact test”. Πραγματοποιήθηκαν μονοπαραγοντικές και πολυπαραγοντικές αναλύσεις για συσχετισμό με την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, το διάστημα μεταξύ της έγχυσης και του χειρουργείου, τον τύπο της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου και το βαθμό των χόνδρινων βλαβών.

Οι συγγραφείς δεν διέκριναν κανέναν θετικό ή αρνητικό συσχετισμό μεταξύ των ανταποκρίσεων στις προεγχειρητικές ενδαρθρικές εγχύσεις στο ισχίο και το αποτέλεσμα της επέμβασης ένα χρόνο μετά την αρθροσκόπηση ισχίου. Μόνο ο δείκτης μάζας σώματος φάνηκε να συσχετίζεται με το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.

Πηγή: “American Journal of Roentgenology”, Νοέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].