Οι τάσεις στη χρήση και τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου στις Η.Π.Α. μεταξύ των ετών 2005 και 2013 | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Οι τάσεις στη χρήση και τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου στις Η.Π.Α. μεταξύ των ετών 2005 και 2013

Η χρήση της αρθροσκόπησης ισχίου συνεχίζει να αυξάνεται στις Η.Π.Α.. Ο σκοπός της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Journal of Arthroplasty” ήταν να εξετάσει τις τάσεις της αρθροσκόπησης ισχίου και τα αποτελέσματά της.

Πραγματοποιήθηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας στοιχεία από ιδιωτικές ασφάλειες. Η κοόρτη αποτελούνταν από 10.042 ιδιωτικά ασφαλισμένους ασθενείς ηλικίας 18 έως 64 ετών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ των ετών 2005 και 2013. Οι τάσεις χρήσης της μεθόδου εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας τα ποσοστά της αρθροσκόπησης ισχίου σχετικά με την ηλικία, το φύλο και την ημερομηνία του χρόνου. Τα αποτελέσματα εξετάστηκαν με τη χρήση των μεθόδων ανάλυσης επιβίωσης και χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα σχετικά με επικείμενη αρθροσκόπηση ισχίου ή ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Τα ποσοστά της αρθροσκόπησης ισχίου αυξήθηκαν σημαντικά με το χρόνο από 3,6 ανά 100.000 το 2005 σε 16,7 ανά 100.000 το 2013. Η συνολική αθροιστική επίπτωση διετίας για επικείμενη αρθροσκόπηση ισχίου και ολική αρθροπλαστική ισχίου ήταν 11% και 10% αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η χρήση της αρθροσκόπησης ισχίου αυξάνεται δραματικά κατά την τελευταία δεκαετία στις ηλικίες 18 έως 64 ετών σε ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στις νεότερες ηλικίες. Μελλοντικές μελέτες ίσως χρειαστούν προκειμένου να κατανοηθούν οι παράγοντες που καθορίζουν τη μεγάλη αύξηση της χρήσης της αρθροσκόπησης ισχίου, αλλά και των αποτελεσμάτων της.

Πηγή: “Journal of Arthroplasty”, Σεπτέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].