Η χρόνια αστάθεια του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η χρόνια αστάθεια του ισχίου

Η αστάθεια του ισχίου ως παθολογική οντότητα έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως αίτιο πόνου
Η γνήσια άρθρωση του ισχίου εμφανίζει από την φύση της μεγάλη σταθερότητα
Η αστάθεια του ισχίου ως παθολογική οντότητα έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως αίτιο πόνου

Η άρθρωση του ισχίου είναι μία ιδιαίτερα σταθερή (περιοριστικού τύπου) άρθρωση με μία ισχυρή στεγανοποίηση της αρνητικής πίεσης, η οποία είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία της. Ο αρθρικός θύλακος του ισχίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στατικούς σταθεροποιητές της άρθρωσης. Όπως και στις άλλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, η αστάθεια του ισχίου ορίζεται γενικά ως μία κίνηση του ισχίου έξω από τα φυσιολογικά όρια που προκαλεί πόνο με ή χωρίς συμπτώματα αστάθειας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν είναι καλώς καθορισμένη, καθώς δεν έχουν προταθεί αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να χαρακτηριστεί μία κατάσταση ως μικροαστάθεια του ισχίου.

Το αίτιο του πόνου και των συμπτωμάτων μπορεί να είναι οι μικρές ανατομικές ανωμαλίες και στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που αφορούν στροφές και αξονικές φορτίσεις. Επίσης, η γενικευμένη υπερελαστικότητα των συνδέσμων ή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να μιμηθεί τη μικροαστάθεια του ισχίου. Ως αποτέλεσμα της μεταβολής της εμβιομηχανικής μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης, οι γειτονικές δομές όπως ο επιχείλιος χόνδρος της κοτύλης, ο αρθρικός θύλακος και ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την παθολογία είναι ο επίμονος πόνος στο ριζομήριο, η τενοντίτιδα λόγω της υπερφόρτωσης των ενεργητικών σταθεροποιητών και η εμβολοειδής κίνηση της άρθρωσης του ισχίου.

Πηγή: Bolia I, Chahla J, Locks R, Briggs K, Philippon MJ. Microinstability of the hip: a previously unrecognized pathology. Muscles Ligaments Tendons J., 21 Δεκέμβριος 2016• 6 (3):354-360

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].