Η ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου και η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: επίπτωση και προεγχειρητικά ευρήματα | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου και η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: επίπτωση και προεγχειρητικά ευρήματα

Σε πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού “ Arthroscopy” έγινε προσπάθεια να καθοριστεί η επίπτωση των κακώσεων του στρογγύλου συνδέσμου που ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια αρθροσκόπησης ισχίου για θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και η ταυτοποίηση των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης ή των ακτινολογικών χαρακτηριστικών, τα οποία είναι ειδικά σε πλήρεις ρήξεις του στρογγύλου συνδέσμου και που θα βοηθούσαν στην προεγχειρητική διάγνωση.

Μεταξύ του Οκτωβρίου 2006 και Ιουνίου 2015 συλλέχθηκαν προοπτικά στοιχεία από συνεχόμενες αρθροσκοπήσεις ισχίου. Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν η πρωτοπαθής αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών ή μεγαλύτερους. Όλοι οι ασθενείς στη μελέτη αντιμετωπίστηκαν για δυσλειτουργία του επιχειλίου και αρθρικού χόνδρου που σχετιζόταν με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Εξαιρέθηκαν οι ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο ισχίο. Συνολικά συμπεριλήφθησαν 2.213 περιπτώσεις αρθροσκόπησης ισχίου.

Από τα 2.213 ισχία, τα 233 είχαν έναν φυσιολογικό στρογγύλο σύνδεσμο, τα 1.947 είχαν μερική ρήξη του και 33 είχαν πλήρη ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου. Μεγαλύτερη επίπτωση ρήξης του στρογγύλου συνδέσμου παρατηρήθηκε σε γυναίκες. Οι ασθενείς με ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με αυτούς με φυσιολογικό στρογγύλο σύνδεσμο. Στις ακτινογραφίες, οι ασθενείς με ρήξη του στρογύλου συνδέσμου είχαν μικρότερη γωνία κέντρου-παρυφής. Μεμονωμένη βλάβη μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης cam ή pincer παρατηρήθηκε περισσότερο συχνά σε ισχία με ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου σε σχέση με αυτά χωρίς ρήξη του. Στα ισχία με ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου ήταν 3,1 φορές περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής σε σχέση με αυτά με φυσιολογικό στρόγγυλο σύνδεσμο και ήταν 3,6 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν θυλακική χαλαρότητα που διαγνώστηκε κατά την αρθροσκόπηση ισχίου σε σχέση με αυτά με φυσιολογικό στρογγύλο σύνδεσμο.

Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής συμπέραναν ότι μεταξύ των ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και βλάβη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, οι πλήρεις ρήξεις του στρογγύλου συνδέσμου ήταν σπάνιες και ήταν περισσότερο πιθανό να παρατηρηθούν σε γυναίκες και μάλιστα σε αυτές με μικρό δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη γωνία κέντρου-παρυφής. Οι ρήξεις του στρογγύλου συνδέσμου σχετίζονται με χαλαρότητα του ισχίου και χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής.

Πηγή: “Arthroscopy”, Ιούλιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].