Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: επιστροφή στον αγώνα και παράγοντες πρόβλεψης της διάρκειας της επαγγελματικής καριέρας μετά από αρθροσκόπηση ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: επιστροφή στον αγώνα και παράγοντες πρόβλεψης της διάρκειας της επαγγελματικής καριέρας μετά από αρθροσκόπηση ισχίου

Πολλαπλές μελέτες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μία υψηλά αποτελεσματική θεραπεία για την συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε ένα μεγάλο εύρος αθλητών. Ωστόσο, το ποσοστό επιστροφής στους αγώνες και η διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας μετά από αρθροσκόπηση ισχίου στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι άγνωστη. Έτσι, διεξήχθη μία μελέτη προκειμένου να καθοριστεί πόσοι αθλητές επέστρεψαν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τον αριθμό των σεζόν που έπαιξαν μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 51 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ των ετών 2000 και 2014 από έναν μεμονωμένο χειρουργό. Η επιστροφή στον αγώνα καθορίστηκε ως συμμετοχή σε ένα κανονικό ποδοσφαιρικό αγώνα της αθλητικής σεζόν.

Διαπιστώθηκε ότι στο 87% των αρθροσκοπικών επεμβάσεων υπήρχε η ικανότητα των αθλητών για επιστροφή στους αγώνες. Οι αθλητές που επέστρεψαν στους αγώνες είχαν ένα μέσο όρο 38 παιχνιδιών κατά τη διάρκεια 3,2 σεζόν μετά την αρθροσκόπηση ισχίου και μία μέση διάρκεια αθλητικής καριέρας 7,4 σεζόν. 92% των αθλητών που επέστρεψαν είχαν ελάχιστη συνολική διάρκεια καριέρας τρία έτη.

Η αρθροσκόπηση ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και οι σχετιζόμενες παθολογικές ανωμαλίες στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές οδήγησαν τους αθλητές με υψηλά ποσοστά στην επιστροφή στους αθλητικούς αγώνες. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το 87% των αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων επέτρεψε τους επαγγελματίες αθλητές να επιστρέψουν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ η διενέργεια της τεχνικής των μικροκαταγμάτων δεν επηρέασε την επιστροφή αυτή. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί μία αποτελεσματική χειρουργική τεχνική για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και των σχετιζόμενων παθολογικών ανωμαλιών στον επαγγελματία ποδοσφαιριστή και η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική για την συμβουλευτική των αθλητών σε περιπτώσεις μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Πηγή: “American Journal of Sports Medicine”, Απρίλιος 2017

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].