Η επίπτωση του συνδρόμου τροχαντηρικού πόνου (τροχαντηρίτιδας) σε ασθενείς με υποψία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης που εκτιμήθηκε με τη χρήση μαγνητικής αρθρογραφίας στο ισχίο | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επίπτωση του συνδρόμου τροχαντηρικού πόνου (τροχαντηρίτιδας) σε ασθενείς με υποψία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης που εκτιμήθηκε με τη χρήση μαγνητικής αρθρογραφίας στο ισχίο

Εκτιμήθηκε η επίπτωση του συνδρόμου πόνου στο μείζονα τροχαντήρα (greater trochanteric pain syndrome) σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μαγνητική αρθρογραφία (MRA) του ισχίου για υποψία συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Ανασκοπήθηκαν οι μαγνητικές αρθρογραφίες μίας κλινικής. Παρατηρήθηκε η παρουσία ή η απουσία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης cam, pincer ή μεικτής μορφής. Η διάγνωση του συνδρόμου του πόνου στο μείζονα τροχαντήρα βασίστηκε στην τενοντοπάθεια ή τις ρήξεις του μέσου ή ελάσσονα γλουτιαίου, την πάχυνση της πλατείας περιτονίας, και το οίδημα ή τη διάβρωση του οστού στον τροχαντήρα. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση υποομάδων σχετικά με την ηλικία και τον τύπο του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 189 ασθενείς. Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης διαγνώστηκε σε 133 ασθενείς με τη μορφολογία τύπου cam να παρατηρείται σε 85 άτομα, η τύπου pincer σε 22 και η μεικτή μορφή σε 26. 72 ασθενείς παρουσίασαν τενοντοπάθεια, 14 είχαν φθορά του τροχαντήρα, 31 είχαν τροχαντηρίτιδα, 4 οστικό οίδημα, 3 πάχυνση της πλατείας περιτονίας και η διάγνωση του συνδρόμου με πόνο στο μείζονα τροχαντήρα ετέθη σε 74 ασθενείς. Ο συσχετισμός της φυσιολογικής μορφολογίας του ισχίου και του συνδρόμου του πόνου στο μείζονα τροχαντήρα ήταν σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το συσχετισμό μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης με σύνδρομο του πόνου στο μείζονα τροχαντήρα. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών το σύνδρομο του πόνου στο μείζονα τροχαντήρα παρουσίασε μεγαλύτερη επίπτωση σε ασθενείς με φυσιολογικό ισχίο και σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου pincer. Στις ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά σε ασθενείς με ή χωρίς σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι το σύνδρομο του τροχαντηρικού πόνου παρατηρήθηκε συχνότερα σε ασθενείς με φυσιολογική μορφολογία του ισχίου παρά σε αυτούς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, ειδικότερα σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Πηγή: “Radiological Medicine”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].