Η ταυτόχρονη έναντι της σε-στάδια αμφοτερόπλευρης αρθροσκόπησης ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ταυτόχρονη έναντι της σε-στάδια αμφοτερόπλευρης αρθροσκόπησης ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Ο σκοπός της πρόσφατης αυτής δημοσιευμένης μελέτης στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, ήταν η σύγκριση των κλινικών αποτελεσμάτων και των ποσοστών επιπλοκών σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ταυτόχρονη έναντι σε-στάδια αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου, λόγω αμφοτερόπλευρης συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Μεταξύ των ετών 2010 και 2013, αναλύθηκε αναδρομικά ένα σύνολο 1.800 αρθροσκοπήσεων ισχίου για περιπτώσεις ταυτόχρονης αμφοτερόπλευρης αρθροσκόπησης ισχίου. Συμπεριλήφθησαν όλοι οι ασθενείς που είχαν ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης ενός έτους. Οι αναφερόμενες από τους ασθενείς βαθμολογίες συμπεριλάμβαναν την κλίμακα αξιολόγησης ισχίου Modified Harris Hip Score, την κλίμακα Hip Outcome Score–Activity of Daily Living και την Hip Outcome Score–Sport-Specific Subscale που αποκτήθηκαν προεγχειρητικά στους έξι μήνες αλλά και ένα και δύο έτη μετεγχειρητικά.

Ταυτοποιήθηκαν 81 ασθενείς (162 ισχία), οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου για συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. 12 ασθενείς (24 ισχία) υπεβλήθησαν σε ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου με ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης ένα έτος και συγκρίθηκαν με μία κοόρτη 24 ασθενών (48 ισχία) που υπεβλήθησαν σε αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου σε στάδια. Στις ομάδες αυτές των ασθενών συγκρίθηκαν η γωνία άλφα (alpha angle), ο μέσος χρόνος της έλξης κατά τη χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου και οι επιπλοκές.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι σε ένα μικρό δείγμα η ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, και έχει ως αποτέλεσμα παρόμοια βελτίωση στα αναφερόμενα από τους ασθενείς αποτελέσματα με παρακολούθηση ενός έτους σε σχέση με την σε-στάδια αμφοτερόπλευρη αρθροσκόπηση ισχίου.

Πηγή: "Arthroscopy", Ιούλιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].